Steeds vaker hoor je berichten over teken. Deze rotte beestjes duiken overal in de natuur op en brengen vervelende ziektes met zich mee, zoals TBE en de Ziekte van Lyme. Zit er een teek op je huid? Volg dan onderstaande stappen om de teek snel en veilig te verwijderen.
Wees er snel bij
Haal een teek op de huid altijd zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Door snel te handelen kun je dus veel ellende voorkomen.
Verwijder de teek met een pincet
Gebruik een puntige pincet om de teek te verwijderen. Pak hiervoor de teek met de pincet zo dicht mogelijk bij je huid beet. Knijp de pincet om de kop van de teek en trek het beestje er rustig uit. Maak je geen zorgen als er klein beetje van de kop blijft zitten, dat komt er later vanzelf uit.
Het veilig verwijderen van een teek kan ook met een speciale tekenverwijderaar. Volg in dat geval de stappen die op de gebruiksaanwijzing staan.
Tekenbeet ontsmetten
Pas nadat de teek verwijderd is, kun je het wondje ontsmetten met alcohol of jodium. Dit doodt eventuele bacteriën en zorgt voor een betere genezing.
Let op
Het is slim om ergens te noteren waar en wanneer de teek je gebeten heeft. Verder raden we je aan om tot 3 maanden na de tekenbeet goed om te letten of er verschijnselen optreden die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Je kunt daarbij denken aan:
- Huidverkleuring op de plek van de beet. Dit kan tot 3 maanden na de beet optreden en de verkleuring zal steeds groter worden
- Spier- en gewrichtspijn in de weken na de tekenbeet
- Koorts
- Huidklachten
- Zenuwklachten
- Hartklachten
De app tekenbeet helpt je te bepalen of de huidverkleuring door de teek komt. Ga bij twijfel altijd even langs bij de huisarts. In een vroeg stadium is de Ziekte van Lyme te behandelen met antibiotica. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op herstel.
Een reactie achterlaten