Answerz.be

Eindelijk antwoord op al je vragen!

MENU
  • Dieren
  • Geld
  • Gezondheid
  • Sport
  • Technologie
  • Voeding

Hoe kan ik makkelijker opstaan?

Na een late avond en een glaasje wijn teveel kan het wel eens moeilijk zijn om op te staan. Maar sommige onder ons vinden opstaan een heuse taak. Je herkent ze meestal aan het eindeloos aantal alarmen, het 20 keer snoozen en hun ochtendhumeur. Ben je zo iemand? Dan komen deze tips om makkelijker op te staan zeker van pas.

Opstaan op hetzelfde tijdstip

Ochtendstond heeft goud in de mond, maar hiervoor moet je wel iets doen. Je kan van je lichaam niet verwachten tot je de ééne dag om 9u opstaan en de andere dag plots om 5u. Je lichaam heeft behoefte aan routine. Probeer een maand lang op hetzelfde tijdstip op te staan zodat je lichaam het gewend is. Hierdoor is de kans dat je je overslaapt veel kleiner.

Zet je wekker niet naast je bed

Die snooze knop is dan veel te dichtbij! Zet je wekker een wat verderweg van je bed. Zo moet je uit je bed om je wekker uit te zetten. De brug om dan weer in bed te kruipen is zo te groot. Eens je uit bed bent kan je beter aan je dag beginnen, toch?

Sta meteen op

Die snooze knop is een klein monster. Je wekker zetten om 7u om vervolgens tot 8u te snoozen, is nutteloos. De snoozeknop maakt het alleen maar moeilijker om op te staan. Bovendien levert dat uur extra in bed niets op aan je rust kwaliteit, aangezien je niet vast slaapt tijdens het snoozen.

Doe de gordijnen open

Natuurlijk licht is een handige wekker en helpt je bij de aanmaak van dopamine. Dopamine heb je nodig om meet een goed gevoel uit bed te stappen. Wakker worden met een zonnetje op je gezicht helpt dan ook om meteen uit bed te springen en je dag te beginnen vol positieve energie.

Een ochtendritueel

Opstaan, kleren aan en de deur uit? Dat is een no-go! Je hebt een ochtend routine nodig. Steek een eigen ochtendritueel in elkaar om dingen makkelijker te maken. Als je een fijn ritueel creeërt heb je ook iets om naar uit te kijken wanneer je je ogen open trekt. Een boekje lezen tijdens het ontbijt, een korte sessie ochtendyoga, wat dan ook.

Hou het een maand vol

Een nieuwe gewoonte implementeren kost ongeveer een maand tijd. Om je lichaam te doen wennen aan je nieuwe ochtend zal het dus 30 dagen tijd kosten. Ook gun je je lichaam hier het beste tijd voor. Bijt door, want de 10 eerste dagen zijn de moeilijkste. Achteraf zal je zien dat het vanzelf gaat.

Focus verleggen

Veel mensen proberen aan hun 8 of 9u slaap te geraken. Laat dit los. In plaats van de te focussen op de avond en nacht, focus je op de ochtend. Ga slapen wanneer je moe bent, maar sta altijd op op hetzelfde tijdstip. Voor je gaat slapen kan je je visualiseren dat je bijvoorbeeld om 7u uit bed gaat, ontdek zelf de magische werking!

 

Hoe geraak je uit een depressie?

Iedereen is wel eens down. Er zijn vele reden waardoor je je voor korte of langere tijd slecht voelt. Je hoeft je niet te schamen voor een depressie. Echter is het iets om niet mee rond te blijven lopen. Hoe sneller je er vanaf bent hoe beter. Soms is er professionele hulp nodig om uit depressie te geraken, maar er zijn ook enkele tips die je zelf kan toepassen om ervoor te zorgen dat je je beter gaat voelen.

Beweeg

Wanneer je last heeft van een depressie, ben je vaak moe of uitgeput. Het liefst lig je de hele dag in bed. Op activiteiten buiten de deur zit je al helemaal niet te wachten. Toch kunnen beweging en buitenlucht een belangrijke onderdeel zijn van het herstellen van een depressie. Al ga je maar 10 minuutjes naar buiten voor een korte wandeling; het helpt! De frisse lucht en het bewegen geven je lichaam een hoognodige boost.

Een goed slaapritme

Wanneer je lichaam vermoeid is door de depressie, is het verleidelijk om overdag bij te slapen. Toch is het slim om te proberen een duidelijk dag- en nachtritme aan te houden. Je zult merken dat je dan ‘s nachts ook beter slaapt en beter uitrust. Je kunt helaas geen wonderen verwachten van een enkele nacht goed slapen, dus houd vol! Slaap draagt gegarandeerd bij aan het voorbijgaan van je depressiviteit.

Let op je eetpatroon

Een goed en regelmatig voedingspatroon is voor iedereen gezond. Maar als je depressief bent is het extra belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Wanneer je maaltijden overslaat, kan de energievoorraad van je lichaam opraken. Je lichaam schakelt dan over naar een overlevingsstand en er komen stresshormonen vrij. Die maken je depressieve gevoelens alleen maar erger. Op tijd eten is dus essentieel. En natuurlijk eet je gezond, zodat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft voor een optimaal herstel.

Doorbreek negatieve gedachten

Depressiviteit brengt veel negatieve gedachten met zich mee. Je kunt eindeloos piekeren en die kritische stem in je achterhoofd maakt het er niet beter op. Probeer je bewust te zijn van negatieve gedachten die je hebt en ga op zoek naar manieren om die te doorbreken. Soms helpt het om letterlijk ‘stop’ te zeggen wanneer een bepaalde gedachte in je opkomt.

Sociaal contact

Wil je het liefst alleen in een hoekje wegkruipen? Dat gevoel is voor veel mensen heel herkenbaar! Toch is sociaal contact ontzettend waardevol. Al heb je dagelijks maar één sociaal contactmoment van betekenis. Samen wandelen in stilte of juist even uitgebreid je hart luchten, het kan allemaal. Zoek daarbij vooral contact met mensen die je vertrouwt en die je zelfvertrouwen versterken door je te herinneren aan al jouw positieve eigenschappen.

Zoek hulp

Bovenstaande tips kunnen helpen je depressie te verlichten. Maar voor een zware of chronische depressie is echt meer nodig. Welke aanpak daarbij het beste is, kun je het beste bespreken met een arts of psycholoog. Schroom niet om hulp te vragen en trek op tijd naar de bel. Samen met de juiste zorgspecialist kom je er weer bovenop.

Hoe val je snel in slaap?

Bijna alle mensen hebben soms wel eens last van slapeloosheid. Sterker nog; bijna de helft van de mensen heeft tijdens zijn leven minstens één periode van slapeloosheid. Het komt dus vaker voor dan je denkt. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Geraak jij ‘s avonds moeilijk in slaap? Ontdek snel onze tips om makkelijk in te slapen.

Slapeloosheid is vervelend

Slecht slapen en slapeloosheid worden vaak veroorzaakt door stress en angst. Ook medicijnen of een medische aandoening kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. Een keertje slecht slapen is prima te overleven, maar wanneer je regelmatig last hebt van slapeloosheid, beïnvloedt dat je hele leven. Je bent moe en prikkelbaar, kunt je slecht concentreren en bent extra vatbaar voor (nog meer) stress.

Tips om snel in te slapen

Om je te helpen je slapeloosheid te overwinnen en sneller in slaap te vallen, hebben wij een aantal handige tips:

Warm douchen

Warm je lichaam een uur voor je naar bed gaat op met een een fijne warme douche. Dit douchen is een moment van ontspanning waarbij je lekker tot rust kan komen. En dat is niet het enige voordeel van een warme douche voor het slapengaan. Door warm te douchen en daarna in de koudere lucht te stappen, daalt je lichaamstemperatuur sneller. Hierdoor zal ook je metabolisme sneller vertragen en zal je lichaam zich voorbereiden om te gaan slapen.

Een koele slaapkamer

Een lagere lichaamstemperatuur helpt in het slaapproces. Stap daarom na die warme douche een koele slaapkamer binnen. De beste temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen de 16 en 18 graden. Ramen open dus, wanneer je slaapt. Dat zorgt direct ook voor een goede aanvoer van frisse lucht in de slaapkamer.

Maak het donker

Om goed te slapen heeft je lichaam melatonine nodig. Dit stofje vertelt je lichaam als het ware dat het tijd is om te slapen. Wie een groot gebrek heeft aan melatonine kan hier (tijdelijk) tabletten voor slikken, maar vaak doet een donkere slaapkamer wonderen. Dat betekent overigens ook dat je in bed beter niet meer naar een verlicht scherm kan kijken. De blauwe schermen van telefoons en tablets doen het inslapen absoluut geen goed, verduisterende gordijnen wel.

Een vaste bedritueel

Niet alleen jonge kinderen hebben baat bij een goede routinematige bedtijd. Ook voor volwassenen kan dit een groot verschil maken. Door dag in dag uit eenzelfde ritueel te volgen voor het slapengaan, leert je lichaam wat de bedoeling is. Een warme douche, een half uurtje lezen of uitgebreide gezichtsverzorging kunnen allemaal deel uitmaken van jouw bedtijdroutine. Of je ritueel kort of lang is, is niet belangrijk. Het succes zit hem in de herhaling. Je lichaam creëert een verwachting van wat er na het ritueel komt: slaap.

Ontspan overdag

Door overdag voortdurend ‘aan’ te staan, raakt je brein overprikkeld. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag ook momenten van rust en ontspanning in bouwt. Even een wandelingetje tijdens de lunch, in plaats van lunchen achter de PC bijvoorbeeld.

Luister naar muziek

Langzame muziek, zoals klassieke muziek, kan enorm helpen om in slaap te vallen. Door voor het slapengaan muziek te luisteren met een langzaam ritme (60-80 slagen per minuut) kun je jouw slaapkwaliteit flink verbeteren.

Doe ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen een belangrijk onderdeel zijn in je bedtijdritueel. Misschien wel tijdens het luisteren van rustige muziek? Probeer bijvoorbeeld eens progressieve spierontspanning, waarbij je telkens een spier aanspant en weer loslaat, om ervoor te zorgen dat iedere spiergroep in je lichaam zich ontspant.

Kies wat bij je past

Niet iedere tip uit dit artikel zal bij je passen en sommige tips vul je misschien iets anders in. Dat is prima! Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je ontspannen je bed in duikt. Combineer dat met een goed bedtijdritueel en een koele kamer en je zult zien dat je gemakkelijker in slaap valt. Welterusten!

Categorieën

  • Algemeen
  • Dieren
  • Geld
  • Gezondheid
  • Sport
  • Technologie
  • Voeding

Answerz.be

© 2022 Answers.be - Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN