Zeg niet zomaar koffie tegen een kopje koffie. Veel gebruikers zullen je zeker kunnen vertellen dat er enorme verschillen zijn. Maar zelfs als je niets van koffie kent, of zelfs als je het niet lust, kan je met deze tips nog altijd het perfecte kopje serveren aan je gasten.
Alles begint bij de juiste koffiebonen
Koffieliefhebbers zullen dit zeker kunnen beamen: de koffieboon is allesbepalend en smaken kunnen echt wel verschillen. Het is dus een kwestie van uitproberen en proeven welke bonen je het lekkerst vindt. Wel belangrijk is dat je kiest voor hele bonen. Versgemalen koffie geeft het meeste aroma af. Je kunt dus best de bonen vlak voor het koffiezetten malen voor die heerlijk geurende kop koffie.
Espresso, French press of ouwe gouwe filterkoffie
Door de eeuwen heen zijn er talloze manieren ontstaan om dat kopje zwarte goud te zetten. Je kan het haast een kunstvorm of ritueel noemen. Welke methode je kiest, hangt natuurlijk af van wat je lekker vindt. Drink je liters koffie op een dag, dan is een percolator of een koffiemachine met filterkoffie misschien net dat tikje handiger om meteen grote hoeveelheden te zetten. Hou je van het hele koffiezetritueel en wil je van elk kopje wat speciaals maken, dan is een espressomachine helemaal jouw ding.
Fijn, medium of grof
Om koffie te zetten, heb je natuurlijk gemalen koffie nodig. De methode die je gebruikt bepaalt of je de bonen fijn, medium of grof moet malen. Over het algemeen geldt dat hoe langer het water in contact is met de gemalen koffie, hoe grover de maling moet zijn. En uiteraard: hoe beter de kwaliteit van de koffiebonen, hoe meer aroma je koffie zal hebben. Experimenteren, proeven en testen dus. Jouw smaak bepaalt of je meer houdt van fairtrade koffie, Lavazza koffiebonen of misschien de koffiebonen van een lokale koffiebranderij.
Meten is weten
Net zoals bij veel recepten in de keuken is ook een lekker kopje koffie afhankelijk van hoeveelheden en parameters. Eerst en vooral moet je de juiste hoeveelheid koffie afmeten. De algemene regel is ongeveer 6 gram koffie per 100 ml maar dit kan je uiteraard aanpassen naar smaak. Ook het water moet de juiste temperatuur hebben. Heb je een machine die de koffie voor jou zet, dan regelt die de temperatuur zelf. Voor een french press of opgiet filterkoffie zorg je best dat het water tussen de 90° en 96°C is.
Het perfecte kopje koffie is voor iedereen anders. Ga dus gerust wat experimenteren met verschillende zetmethoden, koffiesoorten en hoeveelheden om jouw perfecte kopje koffie te vinden.
Een reactie achterlaten